Blogi

Erilaiset ompelijat, erilaiset oppijat, erilaiset ymmärtäjät

HALIPYYHE aikuisille www.projektipirkko.fi

Ompeluohjeen tekeminen ei tarkemmin ajateltuna ole kovin yksinkertaista vaikka malli, kaavat ja kaikki olisivatkin jo valmiina. Meillä kaikilla on omat tapamme, tyylimme ja matkamme päästä samaan lopputulokseen. Kaikki ovat aivan yhtä hyviä! Mutta miten ompeluohjeen tekijänä saadaan ohjeesta mahdollisimman helposti saavutettava mahdollisimman monelle?

Olen yrittänyt taklata mahdollisimman monta näistä esteistä parhaimman taitoni mukaan. Koen, että työkokemukseni sosiaalialalla erilaisten oppijoiden parissa auttaa vähän, mutta eniten mua ovat auttaneet testiompelijat. Testiryhmä vakuutti mut siitä, että ohjeeseen tarvitaan mieluummin SEKÄ sanallinen ETTÄ video-ohje, ja paljon selitystä on aina parempi kuin liian vähän. Ompeluohjeen pituus ei kauhistuta yhtään niin paljoa, kuin se jos tekeminen tyssää heti ensimmäiseen kohtaan ohjeessa lisätiedon tarpeessa.

Sanallisessa ohjeessa täytyy olla tarkkana, että ei käytä liian paljon vain ammattikäytössä olevia termejä, muistaa avata ammattiompelijalle itsestään selvät ohjeistukset ja tavata kaikki lauseet läpi moneen kertaan että ne todella ovat ymmärrettäviä niin vähemmän kuin enemmän ommelleelle. Huh, mikä projekti, mutta kaiken ajan ja panostuksen arvoinen!

Koen, että testiryhmän ja pitkän kehitysprosessin avulla Halipyyhkeen ohje on hiottu huippuunsa ja että moni pystyy ohjeen avulla toteuttamaan oman Halipyyhkeensä. Aina, AINA, kuitenkin on kehittämisen varaa, ja pohtimisen aihetta, joten oon aina todella kiitollinen kaikesta palautteesta ja puntaroin jokaisen kehitysidean tarkkaan. Kiiiitos <3

Viimeisin lisäykseni ohjeen saavutettavuuteen oli, että tuotin myyntiin myös paperisen version. Moni tulostaa ohjeen, sillä haluaa paperisen ohjeen käteen silmäiltäväksi ja selattavaksi. Tekstiä ja kuvia on monille tärkeää silmäillä rinnakkain videoiden kanssa ilman välilehtien selailua ja digitaalisen ohjeen rullailua. Nyt paperisen ohjeen saaminen ei ole este, mikäli tulostinta ei ole. Ohjevihkosen saa nyt tilattua minulta, wipii! Nidotussa A4-kokoisessa ohjevihkosessa on hieman paksummat kannet ja sivut kuin tavallisessa itse tulostetussa versiossa.

Miten sä tykkäät nauttia sun ompelutöiden ohjeet?

PS! Paperisen ohjevihkon tilaaja saa myös digitaalisen ohjeen heti ladattavaksi. Pääsee jo tutustumaan ohjeeseen postia odotellessaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *